Η απληστία τους δεν έχει όρια

Το ποδόσφαιρο βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και μία νέα τάξη πραγμάτων απειλεί να σκοτώσει την ψυχή του λαοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη.

Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ δεν είναι κάτι νέο. Εδώ και χρόνια απειλεί να φέρει αναστάτωση με την δημιουργία της, αλλά πάντα βρισκόταν η λύση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές την τελευταία στιγμή. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα φαίνεται πως είναι πιό σοβαρά από ποτέ, αφού οι δημιουργοί της περίφημης Λίγκας έχουν θέσει ήδη πλάνο, έχουν ισχυρή χρηματοδότηση και είναι έτοιμοι για πόλεμο σε όσους σταθούν εναντίον τους.

Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά, πως τα πάντα γίνονται στον βωμό τον χρημάτων. Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να το καταλάβει κανείς άλλωστε αφού οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 3,5 με 4 δις είναι το ποσό που σκοπεύουν οι ομάδες να μοιραστούν μεταξύ τους (με την J.P. Morgan βασικό χορηγό), ποσό αδιανόητο μπροστά στα όσα μοιράζει η UEFA σήμερα. Ομάδες όπως η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα είναι βυθισμένες στο χρέος, με την δεύτερη να χρωστά 1 δις (700 εκατομμύρια εκ των οποίων πρέπει να πληρωθούν άμεσα)! Λογικό είναι λοιπόν να είναι φουλ υπέρ αυτής της διοργάνωσης και μόνο τυχαίο δεν είναι που ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ τέθηκε ως πρόεδρος της Λίγκας. Κοντολογίς, θέλουν να καλύψουν και τα χρέη τους που οι ίδιοι δημιούργησαν με αλόγιστα ποσά για μισθούς και μεταγραφές. Όπως παραδέχθηκε ένα ανώνυμο στέλεχος μίας εκ των έξι αγγλικών ομάδων που εμπλέκονται, το χρήμα είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει και πως το καλό του αθλήματος δεν τους νοιάζει. Έτσι ξερά και απλά…

Στο μεταξύ, Άραβες και Αμερικάνοι έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Λίγκας. Δεν είναι καθόλου μυστικό πως οι δεύτεροι (Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ διοικούνται από Αμερικάνους) είναι πίσω από αυτόν τον σχεδιασμό μιας κλειστής Λίγκας. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν μπορούν να χωνέψουν την ιδέα του υποβιβασμού και προβιβασμού. Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους για τα επόμενα χρόνια, έστω και αν δεν το αξίζουν (η Άρσεναλ π.χ. είναι στη μέση της βαθμολογίας, ωστόσο επιθυμεί να έχει σταθερή παρουσία σε Λίγκα με τα πλουσιότερα κλαμπ). Επιθυμούν να κάνουν τον Βασιλιά των σπορ δικό τους αλλάζοντας το DNA του και αδιαφορώντας για τις παραδόσεις, την ιστορία και κυρίως τους οπαδούς. Για αυτούς, οι ομάδες των μικρότερων κατηγοριών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Το μοντέλο είναι ξεκάθαρο. Ομάδες με μεγάλο fan base που εδρεύουν σε πολυπληθείς πόλεις, όπως δηλαδή γίνεται ακριβώς στο NBA και στο NFL.

Λογικό είναι να γίνονται άμεσα συγκρίσεις με την Ευρωλίγκα, που έχει το ίδιο μοντέλο εδώ και δεκαετίες. Το μπάσκετ όμως δεν είναι ποδόσφαιρο, και ο μεγάλος σχεδόν πάντα θα νικά τον μικρό. Αυτό δεν συμβαίνει στο ποδόσφαιρο όπου οι εκπλήξεις είναι συχνές και είναι αυτές που κάνουν ελκυστικό το άθλημα. Γι’αυτό τον λόγο είναι το σπορ του λαού. Η δημιουργία αυτής της Λίγκας σκοτώνει το όνειρο συλλόγων και οπαδών που ελπίζουν πως θα δουν μια μέρα την ομάδα τους να αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι σε μεγάλα κλαμπ. Φαινόμενα ομάδων όπως η Αταλάντα και η Λέστερ που αναρριχήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω καλής διαχείρισης και σωστού πλάνου, απλά θα πάψουν να υφίστανται.

Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης είναι πάρα πολλές για να χωρέσουν σε αυτό το άρθρο, αλλά κάποιες από αυτές είναι ο αφανισμός αμέτρητων ομάδων (κυρίως των χαμηλότερων κατηγοριών Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας) όπως και το κατακρεούργημα των εθνικών ομάδων. Ας μην ξεχνάμε πως UEFΑ και FIFA δήλωσαν επίσημα πως όσοι παίκτες λάβουν μέρος στη νέα Λίγκα θα έχουν ισόβιο αποκλεισμό από τις εθνικές τους ομάδες. Αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο χαροποιεί ιδιαίτερα την Σούπερ Λιγκα, αν και λογαριάζουν χωρίς την γνώμη των ίδιων των ποδοσφαιριστών.

Στην τελική τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι πλούσιοι θέλουν να γίνουν πλουσιότεροι και όπου φτωχός και η μοίρα του. Εν μέσω πανδημίας και τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους με αμέτρητες επιχειρήσεις να κλείνουν, κάποιοι κοιτάζουν απλά να πλουτίσουν περισσότερο. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να σωθεί το ποδόσφαιρο όπως το ζήσαμε και το αγαπήσαμε, είναι να ενωθούν οι πάντες σαν μία γροθιά εναντίον των άπληστων και αδίστακτων ιδιοκτητών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τσέπη τους.

Ας το ελπίσουμε και μακάρι στο τέλος να νικήσει το ποδόσφαιρο.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
@LazarosJ1