Που χάθηκες? ΜΑΤΙΑΣ ΜΠΙΑΡΣΜΙΡ

Το Sportdata.gr θυμάται τον Σουηδό Ματίας Μπιάρσμιρ που αγωνίστηκε στο Ελληνικό πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Χουσκβάρνα το 2002, από την οποία τον απέκτησε η Γκέτεμποργκ το 2005 αναγνωρίζοντας το ταλέντο του. Νωρίτερα είχε κάνει το “αγροτικό” του στις τοπικές Γκρίμσας και Χέστρα, με την τελευταία να ήταν και η ομάδα όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Με την Γκέτεμποργκ αγωνίστηκε για μία τετραετία ως το 2009 έχοντας ως κορυφαία του στιγμή την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2007 όπου είχε 30 συμμετοχές και 3 γκολ παίζοντας καθοριστικό ρόλο αγωνιζόμενος ως στόπερ.

Έχοντας ήδη πάνω από 50 εμφανίσεις με τις μικρές εθνικές ομάδες της Σουηδίας, το 2008 έκανε το μεγάλο βήμα για την εθνική ανδρών πραγματοποιώντας το του ντεμπούτο στο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα στις 3 Ιουλίου. Το 2009 έλαβε μέρος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κάτω των 21 με την Ελπίδων, παίρνοντας μάλιστα το χρίσμα του αρχηγού. Την ίδια χρονιά προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, ο οποίος τον απέκτησε από την Γκέτεμποργκ έναντι μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Με το τριφύλλι κατέγραψε 17 συμμετοχές πανηγυρίζοντας στο τέλος και το νταμπλ, αλλά την επόμενη σεζόν δόθηκε δανεικός στην Ρόζενμποργκ με την οποία επίσης κατέκτησε το πρωτάθλημα. Επέστρεψε για την τελευταία του χρονιά το 2011 στην Ελλάδα, αλλά ήταν ξεκάθαρο πλέον πως δεν ταίριαζε στα πλάνα του Παναθηναϊκού που βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο. Έπειτα από μόλις 9 συμμετοχές επέστρεψε στην Γκέτεμποργκ ως ελεύθερος και παρέμεινε στη Σουηδία για μία πενταετία έχοντας συνολικά 118 εμφανίσεις και 4 γκολ.

Η επόμενη τριετία τον βρήκε στην Τουρκία, αρχικά για την Σίβασπορ όπου είχε δύο γεμάτες χρονιές (2017-19) και έπειτα για την Γκεντσλερμπίρλιγκι όπου αγωνίστηκε ελάχιστα για μία σεζόν. Το 2020 επέστρεψε στην Σουηδία και την Γκέτεμποργκ για τρίτη φορά όπου και αγωνίζεται ως σήμερα στα 36 του χρόνια.