ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βαθμολογίες και αποτελέσματα των κορυφαίων διοργανώσεων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ

SUPER LEAGUE 1

Η άλλοτε Α’ εθνική Κατηγορία του Ελληνικού Πρωταθλήματος αποτελείται απο 14 ομάδες που δίνουν αρχικά 26 αγώνες την σεζόν (εντός-εκτός) για την πρώτη φάση. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ δυο ομάδων, μετράνε τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Από την περίοδο 2019-20 το φορμάτ άλλαξε για ακόμα μία φορά, με τα Play-Off να παίρνουν νέα μορφή. Πλέον, μετά την κανονική περίοδο δημιουργούνται δύο ξεχωριστές βαθμολογίες (θέσεις 1-6 και 7-14) με τις ομάδες να διατηρούν τους βαθμούν που έχουν μαζέψει. Οι ομάδες του πρώτου γκρουπ παλεύουν για τη θέση του πρωταθλητή αλλά και για τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια (διπλοί αγώνες εντός-εκτός), ενώ του δεύτερου (Play-Out) καθορίζουν ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν στην Super League 2. Από την σεζόν 2022-23 αποφασίστηκε πως μετά το τέλος των Play-Out θα υποβιβάζονται απευθείας οι δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας.

CYPRUS LEAGUE

Η μεγαλύτερη κατηγορία του Κυπριακού πρωταθλήματος αποτελείται απο 14 ομάδες, που δίνουν συνολικά 26 αγώνες στην διάρκεια της κανονικής περιόδου (εντός-εκτός) και το φορμάτ είναι πανομοιότυπο με το Ελληνικό της Σούπερ Λιγκ 1. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ δύο ομάδων μετράνε τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Στην λήξη της κανονικής περιόδου, οι πρώτοι έξι σχηματίζουν ένα νέο μίνι πρωτάθλημα όπου θα δώσουν διπλά παιχνίδια διατηρώντας τους βαθμούς που έχουν ήδη μαζέψει. Με το τέλος των play-off βγαίνει ο πρωταθλητής και οι ομάδες που θα αγωνιστούν στην Ευρώπη. Οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 7 με 14 σχηματίζουν και αυτές ένα νέο μίνι πρωτάθλημα, και από την σεζόν 2022-23 με το τέλος των Play-Out υποβιβάζονται στην δεύτερη κατηγορία οι τρεις τελευταίες ομάδες.

BUNDESLIGA, LIGUE 1

Το Γερμανικό Πρωτάθλημα αποτελείται απο 18 ομάδες που δίνουν συνολικά 34 αγώνες στην διάρκεια της σεζόν (εντός-εκτός). Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ δύο ομάδων μετράει η συνολική διαφορά τερμάτων. Όποιος τερματίσει πρώτος κατακτάει το Πρωτάθλημα, ενώ οι δύο τελευταίοι υποβιβάζονται στην Bundesliga 2. Ο 16ος της βαθμολογίας δίνει διπλό αγώνα νοκ-αουτ (μπαράζ) με τον 3ο της Bundesliga 2 για να καθοριστεί ποια ομάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα την επόμενη σεζόν. Στον αγώνα των play-out, ισχύει το εκτός έδρας γκολ. Το ίδιο ακριβώς φορμάτ θα ισχύει και στο Γαλλικό πρωτάθλημα από την σεζόν 2023-24. Ως εκ τούτου στη φετινή σεζόν υποβιβάζονται απευθείας οι 4 τελευταίες ομάδες και θα προβιβαστούν από την Ligue 2 μόνο δύο ομάδες.

SERIE A, PREMIER LEAGUELA LIGA

Τα πρωταθλήματα Ιταλίας, Αγγλίας και Ισπανίας, αποτελούνται απο 20 ομάδες που δίνουν συνολικά 38 αγώνες στην διάρκεια της σεζόν (εντός-εκτός). Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ δύο ομάδων, μετράει η συνολική διαφορά τερμάτων σε Αγγλία, ενώ σε Ισπανία και Ιταλία μετράνε τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Όποιος τερματίσει πρώτος κατακτά το Πρωτάθλημα, ενώ οι τρεις τελευταίοι υποβιβάζονται στην δεύτερη κατηγορία. Σημειώνεται πως στην Ιταλία από τη σεζόν 2022-23, αν δύο ομάδες ισοβαθμίσουν στο τέλος της σεζόν στην πρώτη θέση θα δοθεί αγώνας μπαράζ.

FIFA RANKING

Το Sportdata σας προσφέρει κάθε μήνα την λίστα με τις πρώτες τριάντα χώρες της Παγκόσμιας Κατάταξης Ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Την επίσημη λίστα εκδίδει μηνιαία η FIFA, χωρίς σταθερή ημερομηνία.

FIBA RANKING

Η FIBA ανακοινώνει τη λίστα ranking εθνικών ομάδων μπάσκετ μόνο έπειτα από επίσημη αγωνιστική δράση των ομάδων. Αυτό γίνεται όταν υπάρχουν τα “παράθυρα” όπου οι εθνικές ομάδες δίνουν επίσημους αγώνες για προκριματικές διοργανώσεις, και φυσικά έπειτα από κάθε μεγάλο επίσημο τουρνουά. Στο Sportdata μπορείτε να δείτε τη λίστα με τις 30 κορυφαίες χώρες, όποτε ανακοινώνεται από την FIBA.

CHAMPIONS LEAGUE, EUROPA LEAGUE, EUROPA CONFERENCE LEAGUE, EUROLEAGUE

Μέσω του Sportdata μπορείτε επίσης να δείτε μέσω αναλυτικών σελίδων το πρόγραμμα, τις βαθμολογίες και τα αποτελέσματα των διοργανώσεων του Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ και Ευρωλίγκα.

UEFA NATIONS LEAGUE 2022-23

Δείτε αναλυτικά όλους τους ομίλους, το πρόγραμμα και τις βαθμολογίες της τελευταίας έκδοσης του Nations League για τη σεζόν 2022-23.

ΜΕΝΟΥ:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ