ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020

EURO 2020

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Όμιλοι, βαθμολογίες, πρόγραμμα και αποτελέσματα για τα Προκριματικά Euro 2020

Δείτε στο Sportdata το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες των ομίλων των Προκριματικών του Euro 2020. Οι αγώνες της προκριματικής φάσης θα διαρκέσουν για πρώτη φόρα μόνο οκτώ μήνες, λόγω της διοργάνωσης του UEFA Nations League που ξεκίνησε το 2018.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι αγώνες ξεκινούν τον Μάρτη του 2019 και ολοκληρώνονται τον Νοέμβρη του 2019. Από τους 10 ομίλους θα προκύψουν οι 24 χώρες που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση. Θυμίζουμε πως για πρώτη φορά μετά το 1976, δεν προκρίνεται κάποια χώρα απευθείας ως διοργανώτρια, αφού η τελική φάση θα διεξαχθεί (επίσης για πρώτη φορά) σε 12 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα το Euro 2020 θα διεξαχθεί στις εξής πόλεις: Λονδίνο (Αγγλία), Μόναχο (Γερμανία), Ρώμη (Ιταλία), Άμστερνταμ (Ολλανδία), Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), Μπιλμπάο (Ισπανία), Βουκουρέστι (Ρουμανία), Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), Δουβλίνο (Ιρλανδία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Γλασκώβη (Σκωτία) και Κοπεγχάγη (Δανία).

ΦΟΡΜΑΤ – UEFA NATIONS LEAGUE

Το νέο φορμάτ της προκριματικής φάσης ορίζει πως τουλάχιστον μία ομάδα από κάθε όμιλο του UEFA Nations League θα εξασφαλίσει την πρόκριση στα τελικά του Euro, είτε απευθείας, είτε μέσω αγώνων μπαράζ.

Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου εξασφαλίζουν απευθείας το εισιτήριο για το Euro, ενώ σε αντίθεση με άλλες διοργανώσεις, οι τρίτοι κάθε ομίλου δεν εξσφαλίζουν απευθείας μία θέση για τα playoff. Το κριτήριο για τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στα playoff, θα είναι η παρουσία τους στο UEFA Nations League. Θα συμμετέχουν οι εναπομείναντες (αυτές δηλαδή που δεν έχουν προκριθεί ήδη) 16 καλύτερες ομάδες (βάσει αποτελεσμάτων) της συγκεκριμένης διοργάνωσης (Nations League). Οι συγκεκριμένες χώρες θα χωριστούν σε τέσσερα “μονοπάτια” όπου το κάθε ένα θα έχει από έναν όμιλο των 4 ομάδων. Το κάθε “μονοπάτι” θα έχει τα δικά του playoff, αν τουλάχιστον 4 ομάδες δεν έχουν δεν έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση μέσω των ομίλων των προκριματικών.

Οι νικητές των ομίλων του UEFA Nations League εξασφαλίζουν απευθείας την παρουσία τους στο “μονοπάτι” που τους αντιστοιχεί (είναι ορισμένο βάσει δυναμικότητας), εκτός και αν έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση μέσω των προκριματικών. Σε αυτή την περίπτωση, την θέση τους παίρνει η αμέσως επόμενη ομάδα (με τα καλύτερα αποτελέσματα) του δικού της ομίλου στο UEFA Nations League. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορούν στα playoff να αναμετρηθούν ομάδες από διαφορετικούς ομίλους του Nations League (ομάδες με διαφορετική δυναμικότητα δηλαδή).

PLAYOFF

Η φάση των playoff θα διεξαχθεί τον Μάρτη του 2020. Τα κριτήρια ισοβαθμίας μεταξύ των ομάδων στην προκριματική φάση, είναι οι κερδισμένοι βαθμοί ανάμεσα στα παιχνίδια των εμπλεκόμενων ομάδων και έπειτα η καλύτερη διαφορά γκολ.

ΜΕΝΟΥ:

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020