ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2024

EURO 2024

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Όμιλοι, βαθμολογίες, πρόγραμμα και αποτελέσματα για τα Προκριματικά Euro 2024

Δείτε στο Sportdata το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες των ομίλων των Προκριματικών του Euro 2024. Στο αφιέρωμα μπορείτε επίσης να δείτε όλα τα ρόστερ των εθνικών ομάδων της Ευρώπης που συμμετέχουν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η προκριματική φάση θα διαρκέσει έναν χρόνο, αφού οι αγώνες ξεκινούν τον Μάρτιο του 2023 και ολοκληρώνονται τον Μάρτιο του 2024. Ωστόσο, η φάση των ομίλων τελειώνει τον Νοέμβριο του 2023. Από τους 10 ομίλους θα προκύψουν οι 24 χώρες που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση. Θυμίζουμε πως το προηγούμενο Euro (2020) διεξήχθει σε 12 διαφορετικές Ευρωπαϊκές πόλεις, κάτι που δεν προβλέπεται να ξανασυμβεί. Η μοναδική ομάδα που έχει εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση είναι η Γερμανία ως διοργανώτρια του τουρνουά.

ΦΟΡΜΑΤ

Το φορμάτ της προκριματικής φάσης συνδέεται άμεσα με την τελευταία έκδοση του UEFA Nations League αφού οι νικητές των ομίλων εκείνης της διοργάνωσης θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία σε πρόκρισης στο EURO σε περίπτωση που αποκλειστούν από τους προκριματικούς ομίλους.

Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου εξασφαλίζουν απευθείας το εισιτήριο για το Euro (συνολικά 20 ομάδες), ενώ τα εναπομείναντα τρία εισιτήρια θα κριθούν μέσω της τελικής φάσης του Nations League. Οι συγκεκριμένες χώρες θα χωριστούν σε τέσσερα “μονοπάτια” όπου το κάθε ένα θα έχει από έναν όμιλο των 4 ομάδων. Το κάθε “μονοπάτι” θα έχει τα δικά του playoff, αν τουλάχιστον 4 ομάδες δεν έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση μέσω των ομίλων των προκριματικών.

Οι νικητές των ομίλων του UEFA Nations League εξασφαλίζουν απευθείας την παρουσία τους στο “μονοπάτι” που τους αντιστοιχεί (είναι ορισμένο βάσει δυναμικότητας), εκτός και αν έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση μέσω των προκριματικών. Σε αυτή την περίπτωση, την θέση τους παίρνει η αμέσως επόμενη ομάδα (με τα καλύτερα αποτελέσματα) του δικού της ομίλου στο UEFA Nations League. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορούν στα playoff να αναμετρηθούν ομάδες από διαφορετικούς ομίλους του Nations League (ομάδες με διαφορετική δυναμικότητα δηλαδή).

PLAY-OFF

Η φάση των playoff θα διεξαχθεί τον Μάρτη του 2024 όπου θα κριθούν πλέον τα πάντα. Τα κριτήρια ισοβαθμίας μεταξύ των ομάδων στην προκριματική φάση, είναι τα μεταξύ τους αποτελέσματα και έπειτα η διαφορά των γκολ.

ΜΕΝΟΥ:

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2024